Η φροντίδα των χρυσών κοσμημάτων σε 4 βήματα

Τα χρυσά κοσμήματα που πάντα ονειρευόσασταν περιήλθαν επιτέλους στην κατοχή σας! Ακολουθήσατε κάθε απαραίτητο βήμα για να αποκτήσετε αυθεντικά χρυσά κοσμήματα. Απευθυνθήκατε σε πιστοποιημένους εμπόρους, ελέγξατε πιστοποιητικά και εγγυήσεις γνησιότητας, μάθατε και κοιτάξατε τις σφραγίδες, που φέρει. Στη συνέχεια το φορέσατε στις περιστάσεις που θέλατε, όμως ο καιρός περνά και ακόμη και τα πιο όμορφα κοσμήματα χρειάζονται συντήρηση.

Είναι γεγονός, ότι η υψηλή περιεκτικότητα χρυσού στα χρυσά κοσμήματα ή άλλου μετάλλου σημαίνει, ότι δε φθείρονται εύκολα και θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Παρόλα αυτά ειδικά τα χρυσά κοσμήματα θέλουν κατάλληλη συντήρηση, ιδίως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε χρυσό. Ο λόγος είναι, ότι ο χρυσός είναι εύκαμπτο και μαλακό μέταλλο και μπορεί να συγκεντρώνει βρωμιές ή να γρατζουνιστεί. Αυτός είναι κι ένας λόγος, που τα χρυσά κοσμήματα δε συστήνονται για καθημερινή χρήση. Ακολούθως θα δούμε τα 5 βήματα για τη σωστή περιποίηση των χρυσών κοσμημάτων.

  1. Πως να καθαρίσετε χρυσά κοσμήματα με σμαράγδια και άλλους πολύτιμους λίθους

Ειδικά στην περίπτωση που φοράτε χρυσά κοσμήματα καθημερινά φροντίστε να τα καθαρίζετε τουλάχιστον κάθε δεύτερο μήνα. Προκειμένου να τα καθαρίσετε θα χρειαστείτε δύο μπολ ζεστού νερού, σαπούνια πιάτων, ένα καθαριστικό πανί χωρίς χνούδι και μια οδοντόβουρτσα. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είστε, αν το κόσμημα έχει σμαράγδια ή άλλους πολύτιμους λίθους:

Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο ζεστό νερό. Τοποθετήστε απαλά το κόσμημα στο νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά.

Σηκώστε το δαχτυλίδι και τρίψτε το με την οδοντόβουρτσα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ρωγμές, όπου μπορεί να συγκεντρωθεί η βρωμιά. Επίσης προσοχή θέλουν και τα δεσίματα του κοσμήματος στο σημείο, που έχουν κάποιον πολύτιμο λίθο.

Ξεπλύνετε το κόσμημα στο μπολ με το νερό χωρίς το σαπούνι. Βεβαιωθείτε, ότι αφαιρέστε όλα τα κατάλοιπα σαπουνιού.

Απαλά σκουπίστε το κόσμημα με ένα πανί καθαρισμού χωρίς χνούδι. Τοποθετήστε στο ύφασμα και αφήστε το να στεγνώσει φυσικά για περίπου 20 λεπτά.

  1. Αποθηκεύστε το κατάλληλα

Τα χρυσά κοσμήματα προσελκύουν σκόνη. Ειδικά εκείνα τα κομμάτια, που έχουν περίτεχνα χαραγμένα σχέδια Αν δεν τα φοράτε σε καθημερινή βάση, τοποθετείστε τα σε ένα κουτί κοσμημάτων. Κρατήστε το μακριά από άλλα κοσμήματα, που μπορεί να το γρατσουνίσουν κατά την επαφή.

  1. Βγάλτε το κατά το μπάνιο

Τα χρυσά κοσμήματα, και όπως προαναφέρθηκε εκείνα με εγχαράξεις, συγκεντρώνουν υπολείμματα σαπουνιού. Επιπρόσθετα το ζεστό νερό του μπάνιου επίσης φθείρει τα κοσμήματα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε, ότι το βγάζετε πριν το μπάνιο. Τοποθετείστε το σε ένα απαλό πανί, ώστε να είστε βέβαιοι, ότι δε θα φθαρεί.

  1. Μη φοράτε τα διαμάντια στην πισίνα

Μπορεί τα διαμάντια να είναι πανίσχυρος λίθος, αλλά οι υπόλοιποι λίθοι που μπορεί να τα συνοδεύουν μπορεί να μην είναι τόσο ισχυροί. Αφετέρου τα μέταλλα που δένουν τα διαμάντια, είτε είναι χρυσός ή άλλο μέταλλο είναι επιρρεπή στη χλωρίνη και άλλα χημικά, που μπορεί να αποχρωματίσουν τον χρυσό.

Χρυσά κοσμήματα: Με σωστή φροντίδα θα μείνουν λαμπερά για πάντα

Γενικότερα εφόσον διαθέτετε χρυσά κοσμήματα, καλό είναι να έχετε υπόψη, ότι είτε μιλάμε για καθαρό χρυσό ή για προσμίξεις του χρυσού με άλλα μέταλλα, χρειάζονται προσοχή. Εύκολα σχηματίζονται γρατζουνιές, απλώς εκείνα τα κοσμήματα, που διαθέτουν και άλλο μέταλλο είναι πιο ανθεκτικά. Ωστόσο αυτές οι γρατζουνιές εύκολα αντιμετωπίζονται στο σπίτι με ένα καθαριστικό πανί ή σε έναν κοσμηματοπώλη με τα κατάλληλα εργαλεία.

Επιπρόσθετα τα χρυσά κοσμήματα συγκεντρώνουν εύκολα βρωμιές στα σημεία, που έχουν εγχαράξεις. Είναι ταυτόχρονα επιρρεπή στη φθορά ιδίως με καθημερινή χρήση. Την ίδια στιγμή η έκθεσή τους σε οξέα μπορεί να είναι επιβλαβής. Καθώς είναι πολλές οι παράμετροι, που μπορεί να στερήσουν από το αγαπημένο σας κόσμημα τη λάμψη του, ο τρόπος που τα καθαρίζετε έχει μεγάλη σημασία. Εξίσου σημαντική είναι και η συντήρησή τους. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι τα χρυσά κοσμήματα αποτελούν κάποιου είδους επένδυση αντάξια με την τιμή χρυσής λίρας. Φροντίζοντάς τα σωστά, προσέχετε την επένδυσή σας.

ΠΗΓΗ

1 thoughts on “Η φροντίδα των χρυσών κοσμημάτων σε 4 βήματα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *